Tervetuloa Villa Rauhalaan!

Tervetuloa Villa Rauhalaan!


Hei! Olen sisustussuunnittelija Ila-Maaret Ojala. Kirjoitan blogia elämäni ensimmäistä kertaa. Olen tehnyt parin viimeisen vuoden aikana paljon muitakin asioita elämäni ensimmäistä kertaa... Kaikki juontaa kuitenkin oikeastaan juurensa jo paljon kauempaa. Ennen kuin esittelen teille hurmaavaa kotiani, kerron vähän, kuinka tänne oikein olen päätynyt...

Minä ja Sanni-kissa Villa Rauhalan tuvassa. Kuva: Virpi Mäki

Arkeologi, muusikko, opettaja, kääntäjä vai taiteilija?

Lukioiässä olin aivan pihalla siitä, mikä minusta isona tulee. Abi-vuonna kirjoitin jo syksyllä ruotsin kielen, ja viimeistään saamani korkein mahdollinen arvosana todisti, että osaan ruotsia todella hyvin. Se on kaunis kieli, ja ruotsalainen kulttuuri kiehtoi. Miksipä en siis lähtisi opiskelemaan sitä? Ruotsin lisäksi minua kuitenkin kiinnosti myös sisustaminen. Erityisen paljon olen aina pitänyt väreistä. Luulen, että tämän visuaalis-taiteellisen puoleni perin isoäideiltäni, joista toinen maalasi posliinia ja toinen öljyväri- sekä akvarelliteoksia. Isoisältäni ja ylipäätään äitini suvusta perin puolestaan musiikin. Musiikki on aina ollut osa elämääni, ja näitä abi-vuoden pähkäilyjä tein itse asiassa juuri Kaustisen musiikkilukiossa...

Mutta näiden lisäksi historiakin kiinnosti - yläasteella toiveammattini oli arkeologi! Historia on tosiaan aina kiehtonut minua, ja jo pikkutyttönä viihdyin erityisen hyvin sukumme ihanassa, arviolta yli 200-vuotiaassa hirsitalossa Keski-Pohjanmaalla. Vanhassa Ojalassa. En tiedä itsekään, mistä tämä viehtymys johtuu, mutta oli sitten kyse vanhoista rakennuksista, tavaroista tai huonekaluista, ne saavat silmäni säihkymään!
Vanhan Ojalan sisäänkäynti

Hmm, mahdollisuuksia siis maailma täynnä ja kiinnostuksen kohteita useita. Halusin kuitenkin panostaa yo-kirjoituksiin ja tuleviin pääsykokeisiin, joten päädyin valitsemaan vain yhden monista vaihtoehdoista ja hain opiskelemaan ruotsin kieltä ja samalla ruotsin opettajakoulutukseen. Viimeksi mainittuun pääsin suoraan, ja sille tielle siis lähdin.


Kuinkas sitten kävikään?

Valmistuin ruotsinopettajaksi jouluna 2008 ja ehdin tehdä opettajan töitä 10 vuotta. Takaraivossa kuitenkin muhi kiinnostus sisustusalaan, ja hain ja pääsin opiskelemaan sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutukseen Helsinkiin. Sisustussuunnittelijaksi valmistuin huhtikuussa 2018 ja nyt, 10 vuoden opettajan urani jälkeen olen irtisanoutunut vakituisesta työpaikastani ja perustamassa omaa sisustussuunnittelutoimistoani Sisustusiloa! HULLUA, vai mitä?!

Vaan minkäs sitä itselleen voi. Minussa on tavallaan kaksi puolta. Olen tarkka hikipinko, todella järjestelmällinen ja välillä neuroottinenkin siivousintoilija. Toisaalta olen luova, hieman boheemi, hippikukkaretrovintage-hörhö, hullu hetken huumassa eläjä ja todella vahva tunneihminen. Ensimmäistä puolta pääsin toteuttamaan opettajan töissä, ja sisustussuunnittelijan työssä molemmat puolet toteutuvat, kun piirrän millintarkkoja pohjapiirroksia, mutta teen kuitenkin luovaa ja visuaalista suunnittelua. Ja pääsi opettaja-vuosinani jälkimmäinen puolenikin räiskymään - nimittäin täällä, Villa Rauhalassa!

Rakkautta ensi googlauksella

Saatuani ensimmäisen vakituisen työpaikkani opettajana aloin katsella itselleni ja perheelleni taloa.  Oli syksy 2010. Omaa olisi järkevää alkaa maksaa ainaisen vuokran sijaan, josta itselle ei lopulta jää mitään pysyvää käteen. Muistan, että tuolloin 26-vuotiaana, yksin omakotitaloa ostamassa olevana nuorena naisena ajatus tulevasta hivenen pelotti. Kirjoitin kuitenkin netin hakuehtoihin suurimman haaveeni: "Rakennusvuosi 1700-1900". Halusin siis vanhan talon. Olin aina halunnut. Mitä vanhempi, sen parempi.


Lähes yhtä luminen talvi kuin ostovuonna...

Villa Rauhala (rakennettu papereiden mukaan vuonna 1870) vei sydämeni saman tien, kun sen kuvat netissä näin. Tämän saa aina lukea sisustuslehdistä, ja se kuulostaa tosi kulahtaneelta kliseeltä, mutta niin se vain on: Sen tiesi heti, että tämä on meidän Koti. Olimme olleet reissussa, kun talolla järjestettiin näyttö, ja muistan kuinka ajelin taloa kohti niin raskaalla kaasujalalla kuin suinkin uskalsin. Juuri kun saavuimme tämän ihanan, hurmaavan talovanhuksen pihaan, kiinteistövälittäjä laitteli ovia lukkoon! Näyttö oli päättynyt!

Voi sitä pettymyksen määrää. Siinä pihalla huokailin ja tiesin, että nyt taisi mennä Se Oikea sivu suun... Melkein itkua tihrustin ja roikuin kiinteistövälittäjän lahkeessa kiinni, että sun on pakkopakkopakko tulla lähipäivinä heti tätä mulle näyttämään uudelleen! No, onnistuihan se, uusi näyttö, melko piankin, ja se oli viimeinen niitti. Yritin muitakin taloja "sillä silmällä" vilkuilla syksyn mittaan, mutta tämä ei jättänyt minua rauhaan. Kaupat lyötiin lukkoon, ja 3.12.2010 Villa Rauhalasta tuli minun.

Villa Rauhala ja Tyynelän torppa

Tervetuloa Villa Rauhalaan!
Villa Rauhalan nimi tulee siitä, että tilan nimi on virallisissa papereissa Rauhala. Koska talo ei ole ihan perinteinen, punamullattu pohjalaistalo, vaan ehkä jossain vaiheessa kahdesta eri talosta yhdistetty L:n mallinen, kauniilla listoilla ja kuvioilla koristeltu entinen kauppiaan talo, ajattelin, että sitä villaksi sopinee kutsua. Näin siis Villa Rauhala sai nimensä. Monet, jotka meillä ovat käyneet, sanovat, että talossa on hyvä henki, rauhallinen tunnelma, ja että mieleen tulee sellainen ajatus, ettei täällä varmasti vuosien saatossa ole tapahtunut mitään pahaa. Villa Rauhala on siis tälle paikalle enemmän kuin sopiva nimi.

Pihapiiristä löytyy myös ulkorakennus, jonka toisessa päädyssä on kylmiä tiloja - ulkovarasto, kylmävarasto ja puuvarasto sekä vanha huussi, ja toisessa päädyssä lämmintä tilaa - takkahuone, kylpyhuone/wc ja sauna. Mietin, että olisi kiva keksiä sillekin jokin nimi. Yritin keksiä Rauhalalle sopivan parin, ja jostain mieleeni saapuivat rauha ja tyyneys. Ulkorakennuksesta tuli siis Tyynelän torppa.

Näiden kahden rakennuksen lisäksi pienestä puutarhastamme löytyy huvimaja. Se remontoitiin viime kesänä, ja nyt vasta se on sellainen paikka, jossa oikeasti viihtyy vaikka läpi vuoden kirjaa lukemassa ja päiväkahveja juomassa. Huvimaja sai remontin jälkeen selvästi enemmän luonnetta - ikään kuin kasvot - joten pitihän sillekin keksiä nimi. Rauha ja tyyneys vaihtuivat teemaltaan huvitteluun huvimajan perinteisen nimityksen mukaan, ja paikasta tuli Lystimaja.

Lystimaja loppusyksyn hämyssä

Vuosien saatossa on remontteja, restaurointeja, sisustamista ja kaiken maailman näpertämistä tullut tehtyä todella paljon. Näiden kolmen rakennuksen lisäksi puutarha pitää kiireisenä. Monen monta projektia on toteutettu, ja lähes yhtä monta on vielä haaveissa. Sekä menneistä, tämänhetkisistä että tulevista projekteista tulen kertomaan tässä blogissa! Esittelen teille myös Villa Rauhalan ja Tyynelän torpan huone kerrallaan ja kerron paikan historiasta sen, mitä tiedän. Tuunaushenkisenä ihmisenä blogiini tulee myös postauksia itse tekemistäni huonekaluista ja sisustuselementeistä, keksinnöistäni ja näperryksistäni, käsitöistäni ja askarteluistani. Paljon on luvassa siis DIY- ja tuunausvinkkejä sekä lahjaideoita. Mutta totta kai, sisustussuunnittelija kun olen, tulen kirjoittamaan myös sisustusvinkkejä ja esittelemään suunnittelukohteitani asiakkaitteni luvalla. Toivottavasti tulet viihtymään blogini parissa!


Kommentit

  1. Ihana kirjoitus <3 Tätä blogia tulen taatusti seuraamaan! T. E niin kuin ex-kollega :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! <3 Ja kiva, jos jatkossakin haluat lukea kirjoituksiani! :*

      Poista
  2. Kiva aloitus, odotellaan jatkoa ja uusia ideoita! 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Tämä oli tämmöinen "esittely" - jatkoa tosiaan seuraa ja kiva, jos tykkäät tulevaisuudessakin lukea raapusteluitani! ☺ Eiköhän sieltä idea jos toinenkin tartu lukijoille! 🤗

      Poista
  3. Innolla jään odottamaan jatkoa😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Kiva kuulla, kiitos! Jatkoa seuraa pian! 😘

      Poista
  4. Hyvä Ila! oli mukavaa luettavaa. T. entinen oppilaasi Kokki-Teemu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voiiiiiii, kiitos, Teemu! <3

      Poista
    2. Kiitos sulle! :D Elokuussa taas Budapestiin Sziget-festivaaleil ja siitä Szegediin katsomaan tuttuja :)

      Poista
    3. Mahtavuutta! Kiva, että jutut kantaa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Voit antaa palautetta blogista, kertoa omia kokemuksiasi tai laittaa toiveita! Ilkeät ja negatiiviset kommentit eivät kuulu tänne. Pidetään yhdessä sivustolla iloinen meininki!