Pienen kylppärin pientä pintaremppaa

Pienen kylppärin pientä pintaremppaa

Syksy on saapunut Villa Rauhalaan. Syksyt ovat itselleni hieman hankalaa aikaa. Koska olen vannoutunut kesäihminen, saavat pimenevät illat ja viilenevä keli mieleni haikeaksi. Puutarhakalusteiden varastoiminen, kesäkukkien hävittäminen ja muut syystouhut tuntuvat siltä, kuin joutuisi hyvästelemään ystävänsä. Henkilökohtaisen elämän puolella erinäiset kriisit ovat myös jostain syystä ajoittuneet usein syksyyn, joten ennen kuin mittarin lukemat edes ehtivät pakkasen puolelle, ovat karvani (ja nyrkkini) jo valmiiksi pystyssä. 

Jotta taas kerran yhdestä kriisistä ja orastavasta talven tulosta selviäisin, päätin alkaa lyhentää to do -listaani. Sehän on pitkä, ja jos se uhkaa jossain vaiheessa lyhentyä liikaa, keksin äkkiä uusia projekteja, joita olisi kiva toteuttaa "sitten joskus". Häärääminen ja puuhastelu on hyvää keholle ja mielelle. Maalipensselin viuhuessa peittyvät myös pettymykset ja surut - ainakin hetkeksi. Olen esitellyt tässä blogissa Villa Rauhalan alakertaa huone huoneelta, mutta yhden huoneen jätin alakerrasta väliin. Sen huoneen, jossa puhdistaudutaan ja koetaan helpotuksen hetkiä - nimittäin tietenkin meidän pienen kylppärin, jossa on vessa ja suihku. Menneenä viikonloppuna tartuin tähän to do -listani häpeäpilkkuun... maalipurkit ja silikonituubit ovat nimittäin odottaneet inspiraation iskemistä jo ainakin puoli vuotta! 

Kylppärin muodonmuutokset

      
Tässä kuvassa allaskaappi
on purettu,
mutta vasemmalla näkyvät
vanhat hyllyt
Kun muutimme Villa Rauhalaan vuonna 2010, tämä pikkuruinen tila toimi wc:n ja suihkun lisäksi osittain kodinhoitohuoneena. Eteisen puoleista seinää peittivät katonrajaan asti koko seinän leveydeltä hyllyt, joilla säilytin mm. huushollimme käsi- ja kylpypyyhkeitä. Tämä teki tietysti tilasta ahtaan ja tunkkaisen oloisen. Käsienpesualtaan ja lasitiilisen suihkuseinän välissä oli myös paikka pyykkikoneelle. Keittiöremontin yhteydessä siirsimme pyykkikoneen tupaan, ja jossain vaiheessa ostin portaikon alle eteiseen lipaston, jonne sain paikan pyyhkeille, ja vessan seinältä saatiin purettua kamalat hyllyhökötykset kokonaan pois. Tilalle laitettiin pienempi ja sievempi hyllykkö koruja varten. 

Tämän lisäksi allaskaappi uusittiin jossain vaiheessa. Entinen oli altaan muotoon epäsopiva ja muutenkin vanha ja kellastunut. Uuden kaapin teetätin entisen työpaikkani ammattikoulun sittemmin lakkautetulla puusepän osastolla. Hiljattain tuunasin kaappia vielä uusilla nupilla. 

Erittäin näppärä vehje
vanhojen silikonien poistoon.
Suosittelen!
Nyt oli aika kuitenkin hieman isomman projektin. Aloitin perjantaina tyhjäämällä tilasta kaiken tavaran. Valkoinen katto oli kulunut ja osin likainen, ja kostean tilan aiheuttamaa tummaa "homepilkkua" oli myös varsinkin kattolistojen pinnassa. Hioin katon ja kattolistat (listat paikoillaan niitä irrottamatta). Sen jälkeen pesin kaikki seinäkaakelit ja lattialaatat, koska niissäkin oli varsinkin suihkun puolella... noh, kaikenlaista pinttymää ja tummentumaa. Päätin pestä seinät ja lattiat ensin etikalla. Haju oli melkoinen, mutta tahrat ja homepilkut lähtivät irti tehokkaasti! Karhealla sienellä ja vanhalla tiskiharjalla sai pestyä hyvin niin laatat kuin saumatkin. Lopuksi huuhtelin seinät ja lattiat pelkällä vedellä, rätillä pesten. Lopuksi irrotin vielä seinien ja lattioiden saumoista vanhat silikonit ja lakaisin/imuroin lattiat vielä kertaalleen.

Esivalmisteluihin meni suurin osa ajasta. Onpa kyse sitten minkä tahansa tilan remontoinnista, maalamisesta tai tapetoinnista, niin juuri nuo valmistelut ovat mielestäni se hieman tympeä osuus. Uutta saa pintaan nopeasti, mutta että pääsee siihen pisteeseen, että voi alkaa liisteröidä tai sutia, meinaa epätoivo iskeä useaan otteeseen... Noh, edellisten ahkerointien jälkeen teippasin vielä maalarinteipillä seinät alhaalta ja ylhäältä, ja sitten sai alkaa maalata. Perjantai-iltana maalipensseli viuhui n. klo: 23 asti, ja homma jatkui lauantaina. Katot ja kattolistat maalasin Tikkurilan valkoisella kertaalleen, ja hyvä tuli (olihan alla kuitenkin valkoinen maali jo valmiiksi). 

 
Katto maalattu, teipit vielä seinissä
Suihkun ja vessan lattialaatat maalasin harmaaksi lattialaatoille tarkoitetulla maalilla. Reunat vetelin ensin pensselillä, ja keskiosat pienellä telalla. Laattojen saumat ovat vain sen verran alempana, että pensselillä töpöttämällä oli melkeinpä helpoin käydä saumatkin läpi, ja lopuksi telalla tasoittaa jälki. Lattioiden maalaus vaati kaksi maalikerrosta. Purkin ohjeiden mukaan annoin lattioiden kuivua välissä noin 3 tuntia ennen toista maalikerrosta. En ole ennen kokeillut maalata kaakeleita tai laattoja, joten hieman jännittää, kuinka maali pysyy pinnassa kiinni. Varsinkin suihkun puolella mietityttää pinnan kestävyys, vaikka annammekin maalin kuivua ohjeiden mukaan 72 tuntia ennen veden päästämistä lattialle. Aika näyttää, onko lopputulos kestävä, kuten paketissa luvataan!

Sunnuntaina viimeistelin tilan vielä uusilla silikoneilla. Lattian saumoihin valitsin lattiamaalin sävyä mukailevan harmaan silikonin, ja seinien saumoihin valkoisen. Silikonien laittamisessa en voi kehua olevani hyvä. Tämä oli elämäni aikana toinen kerta, kun uusin silikonit (molemmat kerrat tässä samassa tilassa - eikös ne pitäisi aika ajoin uusia ilman mittavampiakin remontteja), ja mielestäni lopputuloksesta ei vaan saa siistiä, ei sitten millään. Mutta parhaani tein, ja se saa riittää. Pääasia mielestäni on se, että silikonia on riittävästi, ettei kosteus pääse laattojen ja kaakeleiden alle. 

Lattiat maalattiin kahdesti tarkoituksenmukaisella maalilla.
Silikonit uusittiin viimeisenä.

Tänään sitten laittelin loputkin tavarat paikoilleen ja tein loppusiivouksen. Se paras hetki kaikessa remontoimisessa. Muutama syyspäivä siis selätetty mukavan pikku pintaremontoinnin parissa... Ei muuta kuin to do -listan seuraavan kohdan kimppuun... 

Valmista ja siistiä! Virallinen tarkastaja tutkii ikkunaverhon tilalle ilmestynyttä viherkasvia...

Näkymä suihkulta toiseen suuntaan

Kolmen päivän ahkeroinnin jälkeen pitää muistaa venytellä!

Kommentit