Villa Rauhala 150 vuotta - talvi

Villa Rauhala 150 vuotta - talvi


   
Välillä on riittänyt lunta ja pakkasta, ja on
saanut kantaa klapeja sisälle laatikoittain.

Talvinen ja keväinen tervehdys Villa Rauhalasta! Edellisessä postauksessa kerroin, että tämänhetkisten tietojeni mukaan Villa Rauhala on rakennettu vuonna 1870, eli vietämme tänä vuonna 150-vuotisjuhlia! Lupailin teille kirjoittavani meidän ihan tavallisesta elämästä joka kuukauden lopussa, mutta tuli lupailtua vähän liikoja, koska aika menee niin nopeasti... Niputetaan tässä postauksessa siis sekä tammi- että helmikuu - tervetuloa meille!

Talvi - kevät - talvi...

Tämä talvi ei ole todellakaan ollut mikään ihan tavallinen talvi. Säätilat ja kelit vaihtelevat lähes päivittäin, vähintäänkin viikottain. Normaalisti olemme tammi-helmikuussa nauttineet vielä joulun jälkimainingeista. Jouluvalot ovat saaneet olla ikkunoissa tammikuun loppuun saakka, ja ulkona vielä pidempään. Eikös niiden nimitys vain ennen joulua ja joulun jälkeen ole kausivalo tai tunnelmavalo. ;) Myös tulisijoja on lämmitetty ahkerasti pakkasen paukkuessa ulkona, ja glögiä keitelty sisäiseen lämmitykseen. On käyty hiihtämässä ja luistelemassa keskuskentällä ja Ilkan puistossa... Vaan tänä vuonna keväinen olo alkoi vallata mielen jo melkein heti loppiaisen jälkeen. Joulukoristeet saivat väistyä laatikkoon heti 6.1., ja valosarjat ja kyntteliköt varastoitiin normaalia aiemmin odottamaan ensi joulua. Pakkasta ja lunta on toki välillä vähän ollut, mutta lumitöitä olen tehnyt muistaakseni vain 2 kertaa ja hiihtämään tai luistelemaan en ole ehtinyt kertaakaan. Tulisijojakin on tullut lämmitettyä sangen laiskasti, vaikka kyllähän ne leudommankin talven sähkölaskuja pienentäisivät.


Suurimman osan talvesta keli on ollut leuto, sateinen ja tuulinen, ja maa on ollut paljas.


Minä en ole talvi-ihminen, joten olen tietenkin ottanut kaiken ilon irti tästä vähälumisesta ja lämpimästä talvesta, ja kääntänyt aivoni kevätasentoon heti, kun pienikin auringonsäde on osunut ikkunasta sisään. Tokikaan sateet ja varsinkaan kovat tuulet eivät ole olleet kivoja. Sen verran monta unetonta yötä on pitänyt viettää tuulen tuiverrusta kuunnellen, että päätin kevään mittaan hankkiutua eroon liittymän toisella puolella olevasta, kolmihaaraisesta koivusta, jonka juuret kärsivät pahoin salaojien kaivuusta muutama vuosi sitten. Minä nimittäin kärsin siitä, että joudun pelätä tuon ränsistyneen koivun kaatuvan talon päälle kovimmilla myrskyillä...

   
Toimistollakin ollaan oltu
keväisissä tunnelmissa jo useaan otteeseen

Töiden suhteen vuosi on alkanut verkkaisesti. Olen suunnitellut loppuun loppuvuonna 2019 alkaneita projekteja ja päässyt valokuvaamaan viime vuoden suunnittelukohteitani, joissa remontit on saatu ennen vuodenvaihdetta valmiiksi (osa suunnitteluprojekteistani on nähtävillä kuvagalleriassa täällä). Villa Rauhalan kanssa olemme lähteneet mukaan muutamaan suunnitteilla olevaan hankkeeseen, joista en valitettavasti vielä voi sen enempää paljastaa... Mutta mielenkiintoisia juttuja on varmasti luvassa - kulttuuria, historiaa ja verkostoitumista!

Töiden lisäksi olen antanut talvihorroksen ja keväthuuman välillä heiluvalle itselleni luvan myös laiskotteluun, ystävien tapaamiseen ja harrastuksiin - tosin muutamaksi viikoksi harrastukset joutuivat jäähylle tiputtuani hevosen selästä estevalmennuksessa sellaisin seurauksin, että polvilumpio tikattiin ja reidessä on edelleen, vielä 5 viikon jälkeenkin, näkyvissä kivikova mustelma, johon ilmeisesti pääsi tihkumaan jotain lihas-/kudosnestettä, ja siksi parantuminen kestää. Mutta muuten toipuminen on edennyt hyvin, ja olen päässyt jo takaisin rakkaan joogan ja ratsastuksen pariin.

Haravointia helmikuussa

   
Kokemus tämäkin - haravoida
helmikuussa, hiihtolomalla.
Keväällä pääseekin nyt
vähän helpommalla, kun
suurin osa pihatöistä on jo tehty!

Sen ihmeempiä remontointi- tai sisustusprojekteja ei Villa Rauhalassa ole vielä tänä vuonna toteutettu. Joulun pois siivoaminen vaihtui helmikuussa pihatöihin, ja huvittavaa oli se, että pääsin hiihtolomalla haravoimaan! Niinpä. Takapihan pienempi puolisko jäi minulta syksyllä haravoimatta ennen sateiden ja lumisateiden alkua. Meillä täällä Ilmajoella on hiihtoloma viikolla 9, ja melkein koko viikko oli todella aurinkoinen! Koska lunta ei ollut, ja sää suosi, päätin sitten ottaa haravan käteen, ja urakoin tuon takapihan puoliskon valmiiksi syksyn jäljiltä. Leikkelin alas myös muutaman pensaan, jotka syksyllä jäivät leikkaamatta. Omenapuut vielä pitäisi leikellä - ne ovat päässeet vallan valloilleen.


Kovasti kädet syyhyäisivät jo päästä muutakin tuolla pihalla tekemään. Kukkapenkit voisi leikata alas, ostaa vähän uusia kehikoita ruusuköynnöksille ja istuttaa kenties uusia kukkasia... Talon ja tien väliin on suunnitteilla myös näköesteeksi aitaa ja puiden istutusta - ennen näitä projekteja täytyy se vanha koivu vain kaataa. Vielä joutuu kuitenkin mieltään malttaa puutarhan suhteen - nimittäin kaksi päivää haravointi - ja pihatyösession jälkeen talvi tuli taas! Nyt on maassa kymmenisen senttiä lunta, ja aamulla mittari näytti -10 astetta pakkasta... 


Aurinko saa Villa Rauhalan tuvan tapetit kukkimaan entistä iloisemmin!

Mutta kyllä se lopullinen kevät on jo kalenterinkin mukaan lähellä, ei pelkkä mielentila. Seuraava pikku projekti on varmasti sisällä viherkasvien ja kukkien multien ja ruukkujen vaihto. Päivien piteneminen ja valon lisääntyminen saa aikaan myös outoja sisustusvimmoja ja -puuskia. Näitä saan toki nykyään toteuttaa työni kautta myös asiakkailleni - miten ihanaa onkaan se! Mutta ehkä sitä voisi taas Villa Rauhalassakin jotain ihan pientä tehdä, vai mitä? Ihanaa lopputalvea/alkukevättä teille, rakkaat lukijat! Jatkan päiväkirjaa 150-vuotiaan talovanhuksen juhlavuoden kunniaksi kuukauden - tai kahden - päästä. ;) Siinä välissä yritän ehtiä jatkaa esittelykierrosta talostamme yläkerrasta, jonne ette olekaan vielä lainkaan päässeet kurkistamaan. Ihan itte tehtyjä tuunausprojekteja on myös taas tullut tehtyä, ja jo ennestään olemassa olleita on runsain mitoin esittelemättä. Pysykäähän siis kuulolla (blogin etusivun tilaa-napista voi myös tilata vinkit ja linkit itselleen heti, kun uutta postausta pukkaa), tässä talossa eivät tarinat kesken lopu! <3Aurinkoenergiaa lataamassa


Kommentit